Merangkap pada telefon mudah alih anda: Oleh itu, pergilah ujian kesuburan hari ini

Telefon pintar boleh lakukan. Pada masa akan datang, walaupun mengukur kualiti sperma oleh lelaki. penyelidik Amerika Syarikat telah membangunkan satu ujian yang boleh dilakukan dengan mudah dengan aplikasi ist.Jedes pasangan keenam di Jerman mempunyai kemandulan yang. Lelaki hanya lebih dari kaum wanita untuk bertemu kemandulan ia. Ia adalah kira-kira dua belas peratus daripada lelaki di seluruh dunia yang mempunyai masalah dengan kesuburan. Sekarang halangan untuk mendapatkan diuji kualiti sperma sendiri akan lebih rendah. Lelaki tidak lagi akan bergantung pada lawatan tertekan dan sering memalukan ke hospital sekarang, mereka bukannya boleh dinilai kualiti sperma mereka dalam perjalanan murah dan mudah: Penyelidik AS telah membangunkan sistem sperma-cek untuk kegunaan peribadi. Menurut idea dalam jurnal "Sains Perubatan Translasi" cek perlu untuk mengendalikan sebagai ujian kehamilan sama mudah. Setakat ini, sistem hanya wujud sebagai prototaip, kelulusan kepada pihak berkuasa Amerika Syarikat tetapi dirancang.

Ujian kesuburan di telefon

Untuk mengukur kualiti sperma dengan telefon pintar, telefon mudah alih yang disertakan dengan aksesori optik. satu sampel sperma tidak bersedia sekarang boleh dimuatkan dengan cara satu klip dan ditolak ke aksesori. Sekarang kamera telefon pintar yang dianalisis kepekatan sperma dan motilitas - dalam masa kurang daripada lima saat. Satu aplikasi membantu pengguna dengan permohonan itu. Kos bahan dijangka berjumlah, menurut penyelidik untuk tidak lebih daripada empat euro.

Ujian sperma dengan telefon pintar

Oleh itu, fuktioniert ujian kesuburan dengan telefon pintar

© gambar perikatan / M. K. Kanakasabapathy / Science Translational Medicine / dpa

Pasukan yang diketuai oleh penyelidik utama Hadi Shafiee dari Sekolah Perubatan Harvard telah menguji sistem di 350 sampel sperma dan ketepatan keputusan berbanding dengan ujian kesuburan konvensional. Di sini, sistem sperma-cek untuk kegunaan isi rumah mencapai ketepatan lebih daripada 98 peratus sampel dengan kepekatan kurang daripada 15 juta sperma setiap milimeter dan / atau peratusan sperma mobil adalah kurang daripada 40 peratus. Oleh itu, sistem ini membolehkan penilaian yang boleh dipercayai kualiti sperma berdasarkan kriteria kualiti Pertubuhan Kesihatan Sedunia.
mungkin untuk mengawal pesakit vasectomy

Satu lagi kegunaan untuk sistem melihat penyelidik dalam susulan pesakit vasectomy. Kerana untuk menyemak kejayaan pensterilan, pesakit perlu memeriksa dengan kerap untuk beberapa minggu sama ada air mani mereka kekal sebahagian besarnya bebas daripada sperma. Pesakit perlu berjumpa doktor secara berkala. Sistem untuk rumah akan menjadi satu kelegaan untuk pesakit-pesakit ini. 

Tanpa rawatan perubatan bukan mengenai

Untuk orientasi pertama sistem yang, sudah pasti berguna, tetapi tidak mewakili pengganti untuk diagnosis makmal oleh pakar. Kerana dalam siasatan, sebagai contoh, bukan sahaja jumlah sperma dan motilitas diperiksa, tetapi juga parameter lain seperti bentuk. A pemeriksa terlatih juga melihat sama ada sel-sel yang lain terletak di dalam sampel yang boleh memberikan bukti kegagalan buah zakar atau penyakit lain. Malah hubungan peribadi kepada doktor yang membantu lelaki menangani hasilnya adalah penting dan tidak boleh digantikan dengan ujian diri.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

46 − 38 =